21 Ocak 2016 Perşembe

DRAGON BOAT FESTİVALİ (DUANWU JİE)

    Dragon Boat Festivali geleneksel bir Çin Festivalidir. Yaklaşık 2000 yıldan daha fazla bir geçmişe sahiptir. Çin’in Ay Takvimine göre,5.ayın 5. günü Duanwu Bayramı olarak kutlanır. Duanwu Bayramı, Bahar Bayramı ve Güzortası bayramıyla birlikte Çin’in geleneksel bayramlarından biri olarak kabul edilmektedir. Bu bayramın Duanwu olarak adlandırılmasının nedeni; ‘duan’ ilk anlamına gelmektedir. ‘İlk 5’ ise ‘duanwu’dur. Çin takvimine göre Mayıs ‘Wu’ ayıdır. Bunun için 5. Ayın 5. Günü de ‘Duanwu’ olarak adlandırılır. 

    Duanwu Bayramı’nın arife akşamı her aile bayramda yemek üzere ‘zongzı’ hazırlar. Duanwu Bayramı’nda insanlar birbirlerini ziyaret ederler. Yemekler yenir. Yemeklerden başka bu bayrama özgü süs gelenekleri de vardır. Çin’in güneyinde Yangtze Nehri’nin orta ve aşağı kesimlerinde, ejderha kayıkları yarışmalarının düzenlenmesi de Duanwu Festivali’nin en önemli unsurlarındandır. Söylentilere göre, bu gelenek de şair ‘Qu Yuan’la ilgilidir. 



    Yine söylentilere göre halk Qu Yuan ‘ın kendini nehre attığını duyunca onu kurtarmak için hemen kayıklarla olay yerine yetişmeye çalışmış. Daha sonra bu hikaye Duanwu Bayramı’nda ejderha kayıkları yarışması düzenleme geleneği haline geldi. Çin Ay Takvimi’ne göre, her yılın 5. ayının 5. günü nehir ve göllerin sahilinde düzenlenen ejderha kayıkları yarışması, görkemli bir bayram şenliğidir. Bazı yerlerde 50-60 ejderha kayığı birden yarışmaya katılır. Her kayığın başında, Değişik şekillerde tahta üzerine oyulan rengarenk ejderha taşı bulunur. Her kayıkta davul ve ‘gong’sesleri göğü çınlatır. Duanwu Bayramı coşkuyla kutlanır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder