21 Ocak 2016 Perşembe

FENER FESTİVALİ

        
      Fener Festivali ay takviminde 1. Ayın 15. Gününe denk gelmektedir. Miladi takvime göre genelde şubat ya da mart ayındadır. Bu festival Batı Han Hanedanı döneminde önem kazanmıştır. O akşam, Çin’de halk arasında renkli fenerler asma geleneği vardır. Her çeşit ve boyutta fenerler sokaklara asılır. Bu nedenle bu bayrama Fener Bayramı denir. 



      Günümüze kadar her yıl Fener Festivali tüm ülkede coşkuyla kutlanmaktadır. Çin’de bu bayram çok farklı şekillerde kutlanır. Ancak, yuanxiao ve fenerler bu festivali simgeleyen en popüler ögelerdir. Eskiden festival öncesinde ve sonrasında, insanlar mutlu bir aile ortamı yaratmak için ‘aile üyelerinin bir araya gelmesi’ anlamını taşıyan kırmızı fenerler asılırdı. 

      Çin resmi ve kağıt kesme sanatı gibi Çin’in geleneksel sanatlarını bir araya getiren Çin feneri, çeşitli bölgelerde üretilen bambu, ahşap, kumaş, tel gibi malzemelerden yapılmaktadır. Bu bayramın en önemli etkinliği fenerleri ve gösterileri izlemektir. Çocuklar da kendi yaptıkları ya da satın aldıkları fenerleri tutarak sokaklarda gezerler. Fener Festivali’ nde ‘yuanxiao’ denilen pirinçten yapılan hamur tatlısı tüketilir.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder